Kuchnia to miejsce do którego powinniśmy przykuwać szczególną uwagę podczas jej aranżacji. Przygotowywanie potraw, które mają bezpośredni wpływ na stan naszego zdrowia i samopoczucia powinno odbywać się w odpowiednim miejscu i warunkach. Aranżacja takiej kuchni, aby spełniała nasze wymagania wizualne oraz praktyczne to nie lada wyzwanie. Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni jest blat kuchenny. To z niego będziemy najczęściej korzystać. Począwszy od przygotowania śniadania rozpoczynającego dzień, aż po kolację, która będzie zwieńczeniem całego dnia. Kuchnia jest także często miejscem do rozmów z bliskimi oraz znajomymi. Dlatego musimy się w niej po prostu bardzo dobrze czuć. Dokonując wyboru drewnianego blatu do kuchni powinniśmy go lepiej poznać.

Rodzaje blatów drewnianych

Drewniany blat jest przez wielu kojarzony z elegancją, przytulnością i naturalnością. Jak każdy drewniany element wyposażenia wnętrza, nadaje mu ciepła, ale musimy myśleć także o tym, aby drewniany blat był praktyczny. Praktyczny czyli będący odporny na ścieranie, uszkodzenia mechaniczne, parę wodną, wilgoć, wysoką temperaturę oraz środki chemiczne. Warto więc wiedzieć jaki rodzaj blatu drewnianego wybrać do swojej kuchni oraz surowiec z którego zostanie wykonany.

luksusowy apartament w Warszawie

W kwestii wyboru rodzaju blatu drewnianego mamy do dyspozycji dwa główne:  blaty klejone oraz lite drewno. Jeżeli naszym głównym celem jest wytrzymałość blatu to wybierzmy blaty klejone, które są bardziej odporne i trwałe na czynniki zewnętrzne. Drewniany blat wykonany z mniejszych, klejonych, starannie wyselekcjonowanych kawałków drewna jest mniej podatny na odkształcenia w wyniku zalania lub wilgoci niż blat z litego drewna.

Blat z litego drewna jest natomiast wykonany w całości z jednego kawałka. Będzie on dobrym wyborem dla osób kochających wiejski klimat i chcących urządzić swoją kuchnię w stylu rustykalnym. Blat z litego drewna nadaje ciepłego charakteru wnętrzu oraz podkreśla  jego naturalne usłojenie, czy też drobne niedoskonałości drewna. Niestety wadą tego rodzaju blatu jest jego cena.

ciemna kuchnia

Buk, jesion oraz dąb to gatunki drewna naszego krajowego pochodzenia, które najlepiej sprawdzają się jako drewniane blaty kuchenne. Polecane i popularne są również gatunki drewna z zagranicy takie jak iroko, teak i merbau.

Zabezpieczenie powierzchni drewna

Kupując gotowy produkt w wielu przypadkach będzie on już odpowiednio zabezpieczony poprzez lakierowanie lub olejowanie. Lakierując powierzchnię drewna specjalnym olejem bezbarwnym przystosowujemy ją do kontaktu z żywnością oraz sprawiamy, że pozostaje ona odporna na ścieranie przez długie lata, cechuje się hydrofobowością, a także dzięki temu nie wymaga konserwacji w odróżnieniu od olejowania. W przypadku zabezpieczenia surowego blatu drewnianego metodą olejowania wykorzystuje się naturalne oleje przeznaczone do tego celu. Za pomocą olejowania na blacie nie tworzy się dodatkowa warstwa, dzięki czemu zachowuje on swój naturalny, oryginalny charakter drewna. Olej zapewnia także takie cechy jak odporność na wysokie temperatury, kurz, plamy oraz wilgoć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here