1. Małe, ale funkcjonalne kuchnie

Mała kuchnia powinna być tak rozplanowana, aby pomieścić w niej całe niezbędne wyposażenie oraz sprzęt AGD. A dodatkowo tak, aby było wystarczająco miejsca na swobodne przemieszczanie się. Przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek na to jak urządzić małą kuchnię, tak by była zarówno wygodna, jak i funkcjonalna.
2. Jasne kolory w kuchni

W wystroju małej kuchni najlepiej unikać używania ciemnych barw . Wprowadzają one ponury klimat i optycznie pomniejszą jeszcze bardziej pomieszczenie. Tutaj najbardziej sprawdzą się jasne kolory – zarówno ścian, jak i mebli. Dzięki delikatnym, jasnym barwom kuchnia będzie wydawała się czystsza i zostanie wizualnie powiększona.
3. Oświetlenie w kuchni
Oświetlenie jest także ważnym elementem w małej kuchni. Najlepszym rozwiązaniem będzie zamontowanie halogenów w suficie oraz nad blatem. Używanie wiszących lamp może zmniejszyć optycznie wysokość kuchni.
4. Mobilne szafki kuchenne

W małej kuchni najlepiej sprawdzają się mobilne meble. W ten sposób możemy łatwo i szybko dotrzeć do potrzebnego nam produktu.
5. Szeroki blat kuchenny

Szerszy blat kuchenny może także pełnić funkcję półki. Możemy na nim umieścić podręczne narzędzia, które są nam najbardziej potrzebne przy przygotowywaniu posiłków.
6. Szafki kuchenne otwierane do góry

Jeżeli zdecydujecie się na zamontowanie szafek górnych, najlepiej wybrać fronty otwierane do góry, fronty łamane lub fronty otwierane pionowo.
Więcej przydatnych wskazówek dotyczących urządzania kuchni znajdziesz w naszym artykule Ergonomia: jak dobrze zaplanować kuchnię.
Zapisz