Przedstawiamy projekt mieszkania w centrum Krakowa, w nowej inwestycji, w dzielnicy Krowodrza. Pracownia projektowa Noreststudio Projekty Wnętrz, opracowała aranżację dla 40 metrowej przestrzeni mieszkania w tejże inwestycji. Klientem była para grafików, których ważnym wymogiem było wygospodarowanie miejsca na biuro, w tej niewielkiej przestrzeni.

jasne mieszkanie
małe mieszkanie

Przystąpiliśmy zatem do planowania przestrzeni na rzucie. Nie chcieliśmy jej dzielić na dodatkowe pomieszczenia, żeby nie odebrać miejscu jasności oraz nie odbierać cennych centymetrów. W związku z powyższym mieszkanie pozostało z pierwotnym układem salonu z aneksem kuchennym, sypialnią oraz łazienką. Zaproponowaliśmy umieszczenie strefy biurowej w częsci salonu. Dzięki temu, potencjał tego pomieszczenia został wykorzystany do maksimum, zaś sypialnia pozostała miejscem do odpoczynku.

małe mieszkanie

Z własnego doświadczenia wiemy, iż ważną kwestią w przestrzeni biurowej jest odpowiednie oświetlenie, ilość miejsca na blacie roboczym oraz strefa do przechowywania materiałów biurowych. Elementy te niestety bywają niejednokrotnie mało aktrakcyjne wizualnie, stąd postaraliśmy się je zakomponować w taki sposób, jakby były częścią wystroju salonu. Komputery umieściliśmy w drewnianych obudowach, zaś materiały biurowe, ukryto w neutralnych kontenerach na dekoracyjnych półkach. Resztę salonu uzupełnia narożnikowa sofa ze stolikiem kawowym. Zabudowę kuchenną urządzono z myślą o maksymalnym wykorzystaniu miejsca do sufitu, elementy agd rozmieszczono zgodnie z ergonomią pracy dla gotowania.

małe mieszkanie

Pomieszczenie łazienki również okazało się nie lada wyzwaniem. Jak rozmieścić niezbędne funkcje, aby nie skończyć z ciasną klitką? Okazało się, że strzałem w dziesiątkę było wykorzystanie płytek Opoczno 10×10 cm oraz mozaikowej podłogi. Małe, częste podziały, optycznie powiększyły przestrzeń oraz dały rytm, który pomógł w wyznaczaniu miejsdla prysznica oraz półek. Sypialnia okazała się czysta przyjemnością. Temu miejscu nadaliśmy funkcję wypoczynkową. Zaproponowaliśmy wygodne, duże łóżko, szafę na ubrania oraz lustro.  Całość mieszkania została zaprojektowana w stylu skandynawskim, z którego słynie biuro.  Z racji ograniczonej przestrzeni, w pomieszczeniach panuje biel oraz ciepłe odcienie drewna, co dodało poczucia przestronności temu miejscu. Całości dopełniają kontrastowe dodatki oraz zieleń kwiatów, które zaś dodały charakteru i przytulności. Zgodnie z myślą naszej pracowni, stworzyliśmy przestrzeń, która ma być funkcjonalna, ale co równie ważna neutralna dla użytkownika. W czasach ciagłej pogoni, szybkiego życia oraz braku czasu, mieszkanie powinno stanowić miejsce odpoczynku, wyciszenia i relaksu. Wierzymy, że taki efekt uzyskaliśmy.

eklektyczne wnętrze

1 KOMENTARZ

  1. Bardzo ciekawy efekt! Jestem zdecydowanie na tak, chętnie sama zamieszkałabym w takim mieszkaniu 🙂 Osobiście uwielbiam jasne wnętrza, tutaj bardzo podoba mi się także podłoga. Szkoda, że nie ma zdjęcia pokazującego łazienkę w całości… ciekawa jestem tego co napisałaś o uzyskanej wizualnie przestrzeni dzięki małym płytkom. Tego niestety na zdjęciu kawałka łazienki nie widać. Efekt wow, jak dla mnie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here