Zaprojektowanie mieszkania to spore wyzwanie. Oczekiwania klienta i wizja architekta. Jednak są takie projekty, jak ten zrealizowany przez Soma Architekci. Nieoczywisty, indywidualny i zrealizowany dzięki zaufaniu Inwestora. Projektanci postawili na projekt, który wyróżnia również funkcjonalność i mnogość rozwiązań, stąd współpraca z marką Aquaform Lighting Solutions.

Mieszkanie w stylu lat 60

mieszkanie w stylu lat 60

Projekt tego prawie 150-metrowego mieszkania znajdującego się na warszawskim osiedlu Ekopark powstał dla młodej rodziny z dwuletnią córeczką. Jego właściciele zwrócili się do projektantów z pracowni Soma Architekci z prośbą o zaaranżowanie wygodnej przestrzeni dla powiększającej się rodziny. Jasno określili swoje potrzeby funkcjonalne i dali projektantom zielone światło na całkowitą przebudowę apartamentu.

niebieska kuchnia

kolorowa kuchnia

Jasny podział strefy dziennej i nocnej

Korekty wymagał szczególnie układ strefy dziennej. Duży aneks kuchenny znajdował się w środkowej części mieszkania, z daleka od wielkich okien, będących największym atutem wnętrza. Natomiast przestrzeń przewidziana przez dewelopera na salon była dość ciasna i niedoświetlona. Projektanci w pierwszej kolejności przesunęli aneks kuchenny z jadalnią w stronę panoramicznych okien.

miedziane lampy w kuchni

Dzięki wyburzeniu części ścian między salonem a kuchnią oraz przebiciu wysokiego otworu do gabinetu, salon zyskał na przestronności. Miejsce dawnego aneksu kuchennego przeznaczone zostało na wielką szafę, pełniącą rolę spiżarni i wygodną, dużą pralnię. Ta strefa stanowi przy okazji dodatkowy bufor, pozwalający odciąć kuchenne hałasy od znajdującego się dalej pokoju dziecięcego.

biblioteczka w domu

Również gabinet z imponującą biblioteką, można w razie potrzeby oddzielić od strefy dziennej za pomocą wysokich do sufitu przesuwnych drzwi. Dzięki takiemu rozwiązaniu stworzyli wygodne miejsce do pracy, z którego regularnie korzystają właściciele apartamentu, ponieważ często pracują w domu.

biało - żółty przedpokój

żółty przedpokój

Część nocna mieszkania zyskała jasny podział na zamkniętą strefę rodziców z obszerną garderobą i własną łazienką oraz strefę dla dziecka i gości z osobną łazienką.

zagłówek DIY

Jedna z projektantek z uśmiechem wspomina pierwszą wizytę w poprzednim mieszkaniu swoich Klientów, w którym zwróciła uwagę na wózek spacerowy ich córeczki i oryginalny, geometryczny wzór jego tapicerki. Z dalszej rozmowy wyniknęło widoczne upodobanie pary do graficznych wzorów, typowych dla lat 60-tych ubiegłego wieku. Ta cecha, a także wyrażona przez nich chęć posiadania w nowym mieszkaniu mebli na wysokich nóżkach, stały się dla projektantów punktem wyjścia dla stworzenia koncepcji stylistycznej wnętrza.

nowoczesny zagłówek

jasna łazienka

geometryczna ściana w łazience

tapeta w łazience

Współczesne wykończenie wnętrz

Architekci zaproponowali projekt czerpiący inspiracje ze stylu lat 60-tych. Apartament pełen jest więc graficznych wzorów, kolorów, mebli na toczonych drewnianych nóżkach i wykończonych naturalnymi fornirami. Jednocześnie wnętrze pozostaje całkowicie współczesne: obok ikon designu z połowy ubiegłego wieku, takich jak lampki stołowe Flowerpot Vernera Pantone’a czy słynnego Sunflower Clock Georga Nelsona w mieszkaniu pojawiają się również nowoczesne oprawy, jak projekt Toma Dixona nad stołem w jadalni czy minimalistyczne reflektory polskiego producenta Aquaform.

błękitna szyba w łazience

żółte dodatki w łazience

Projektanci Soma Architekci kolejny raz zaufali ekspertom z firmy Aquaform i wspólnie opracowali projekt oświetlenia kuchni za pomocą reflektorów 2000 P20. Kuchnia to zwykle miejsce pełniące więcej funkcji niż tylko pomieszczenia do przygotowywania posiłków. Dlatego oświetlenie kuchni należy dobrać ze szczególną starannością. Lampy w kuchni powinny zarówno odpowiadać potrzebom i przyzwyczajeniom domowników jak i uwzględniać potencjał samego wnętrza.

nowoczesna biblioteczka w mieszkaniu

Kolekcjonowane przez właścicieli mieszkania w dużej ilości książki, filmy i grafiki odnalazły w nowej przestrzeni odpowiednią ekspozycję, a ich ulubione plakaty stały się punktem wyjścia do określenia kolorystyki poszczególnych stref apartamentu. W efekcie powstało wnętrze nieoczywiste i indywidualne, a pracę nad jego realizacją architekci wspominają z dużą przyjemnością.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here