
Właściwa organizacja w kuchni to klucz do utrzymania należytej czystości i porządku. Odpowiednie sprzęty i wyposażenia mogą ułatwić nam zachowanie schludnej oraz przejrzystej przestrzeni. Istotna jest powierzchnia w otoczeniu blatu kuchennego – blatu roboczego. W tym miejscu przygotowujemy posiłki, a więc funkcjonalność będzie główną cechą, na którą powinieneś zwracać uwagę. Przede wszystkim blat kuchenny, czyli Twój obszar roboczy nie powinien być zagracony – gdyż nawet wysprzątana kuchnia nie będzie spełniała oczekiwań estetycznych. Warto w tym miejscu wyposażyć się w akcesoria, które pomogą Ci uporządkować przestrzeń – takie jak listwy magnetyczne, relingi, szyny, ociekacze na naczynia oraz wszelkiego rodzaju zestawy kuchenne, pojemniki, stojaki czy kosze. Jeżeli Twoja kuchnia jest dość pojemna można również zastosować wiszące szafki i półki.
Listwy magnetyczne
Listwy magnetyczne – to akcesoria, na których możesz zawiesić metalowe przedmioty. Świetnie w tym miejscu sprawdzą się często użytkowane noże. Gdy posiadasz w kuchni niewielki blat roboczy, zrezygnuj ze stojaków. Zyskasz dodatkową przestrzeń, podkreślając również walory dekoracyjne wnętrza. Listwy magnetyczne (najczęściej srebrne bądź czarne) możesz nabyć także w różnych wariantach kolorystycznych, by jak najlepiej wkomponowały się one w wystrój Twojej kuchni.


Relingi/szyny
Relingi, uchwyty, szyny czyli narzędzia, na których za pomocą haczyków zawiesisz akcesoria kuchenne. Można na nich elegancko rozdysponować przybory takie jak na przykład patelnie, chochle, ubijaki, łopatki, cedzaki czy pojemniczki z aromatycznymi przyprawami. Reling umożliwi Ci zarówno łatwy dostęp do wyposażenia, po które sięgasz najczęściej, ale i niezależną dekorację, dzięki której kuchnia będzie wyglądała wyjątkowo. Na relingach można również powiesić specjalnie przystosowane półki lub koszyki. Za pomocą tego rozwiązania zyskasz dodatkową przestrzeń na rozmieszczenie wszelkiego typu pojemników, pudełek, naczyń bez konieczności ustawiania ich na blacie bądź „upychania” w szafkach. Reling można zamontować fragmentarycznie bądź na całej długości ściany nad blatem.
Szafki
By Twoja kuchnia była ergonomicznie zagospodarowana warto zapoznać się z nowoczesnymi wariantami przechowywania produktów i sprzętów. Kosze Cargo, narożne systemy obrotowe i wysuwne blaty robocze pomogą Ci utrzymać należyty ład i porządek. Ogólnie rzecz biorąc, jeżeli chodzi o zasady funkcjonalnego wyposażenia kuchni – wysokość blatu roboczego powinna oscylować w granicach około 85-90 centymetrów. Szafki wiszące powinny znajdować się natomiast około 55-60 centymetrów nad blatem, by przygotowywanie posiłków i sięganie po niezbędne artykuły było bezproblemowe i wygodne.
Pojemniki na przyprawy
Oprócz przechowywania przypraw w szafkach można zdecydować się na ich ekspozycję – w postaci ciekawych i stylowych pojemników. Tego typu detale pięknie podkreślą Twoją kuchnię – dodatkowo wszystko będzie znajdowało się w zasięgu twojego wzroku i urozmaici blat kuchenny.

Ociekacz na naczynia + zestaw do mycia naczyń
Prosta a zarazem praktyczna metoda, która sprawi, iż Twoja przestrzeń stanie się bardziej schludna, nawet jeśli masz niewiele czasu na generalne porządki. Suszarkę do naczyń możesz zarówno postawić jak i powiesić np. nad zlewem. Z poręcznym zestawem idealnie posegregujesz akcesoria sprzątające, skupisz je w jednym miejscu.

Blat kuchenny: Płyta ochronna
Zastosowanie płyty, której zadaniem jest ochrona powierzchni ściany obok pieca, jest bardzo praktyczne. Gdy skończyłeś gotować wystarczy, że przetrzesz płytę i gotowe. W razie gdy ściany w kuchni – zwłaszcza ponad blatem roboczym – mają ciężką do wyczyszczenia strukturę warto pomyśleć nad zakupem tegoż produktu.