Na nim kroisz, gotujesz, stawiasz składniki i gotowego produkty. To jego powierzchnię czyścisz najczęściej. Blat kuchenny – jeden z najważniejszych elementów wyposażenia Twojej kuchni. Poznaj rodzaje oraz właściwości każdego z nich.

Blaty kamienne

Ten rodzaj blatów łączy w sobie efektowny wygląd z wysoką trwałością oraz odpornością na zarysowania i temperaturę. Niestety pakiet zalet odzwierciedla wysoka cena produktu. Granit i marmur to dwa najpopularniejsze kamienie wykorzystywane w produkcji blatów. Blaty granitowe cechuje wyższa trwałość i odporność. Wybierając granit nie musisz martwić się o niepożądane oddziaływanie wykorzystywanych w kuchni kwasów, gdyż materiał ten jest na nie odporny. Granit dostępny jest w różnorodnej kolorystyce, o powierzchni matowej lub błyszczącej. Na równą trwałość nie możemy liczyć w przypadku marmuru. Kamień ten jest zdecydowanie bardziej kruchy (łatwiej się rysuje) i mniej odporny na zaplamienia. Jednakże to właśnie marmur zachwyca luksusowym wyglądem, który z wiekiem zyskuje nowe walory estetyczne. Marmurowy blat może zachwycać przez długie lata, aczkolwiek konieczna jest jego wcześniejsza impregnacja. Podsumowując, jeśli wybierasz kamienny blat Twoja kuchnia zyskuje stylowy wygląd i wysokiej jakości produkt. Niestety Twój portfel ponosi pokaźne koszty związane z zakupem oraz fachowym montażem wyjątkowo ciężkiego blatu, wymagającego przycinania z użyciem specjalistycznych urządzeń.

rodzaje blatów kuchennych

Blaty z kamienia syntetycznego (konglomeratu)

Tańszą alternatywą dla kamiennych blatów stanowią te wykonane z konglomeratu, czyli kamienia syntetycznego. Konglomerat jest mieszanką kruszywa kamiennego oraz żywicy akrylowej lub poliestrowej. Tego typu blaty cechuje odporność na zarysowania, temperaturę, a także kluczowa w kuchni odporność na kwasy i zasady. Dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej i tylko delikatnie odbiegają od estetycznych standardów blatów kamiennych. Jednakże pamiętaj, że tańsza alternatywa, nie oznacza niskiej ceny. Ponadto tego typu blaty wymagają okresowej impregnacji.

Blaty kompozytowe

Kolejną mieszanką imitującą naturalny kamień jest kompozyt, w skład którego wchodzą zmielone minerały oraz żywica epoksydowo-akrylowa. Kompozyt może przyjmować teksturę naturalnego kamienia, ale dostępne są także produkty o jednolitej barwie (biel, błękit, zieleń, a nawet soczysta czerwień). Niewątpliwą zaletą kompozytu jest fakt, iż materiał ten można formować w dowolny sposób (bez problemu możesz stworzyć efektowny komplet blatu i zlewozmywaka). Podobnie jak w przypadku kamienia naturalnego oraz syntetycznego blaty kompozytowe cechuje wysoka trwałość, odporność oraz niemała cena.

rodzaje blatów kuchennych

Blaty drewniane

Jeśli nie lubisz zimnego kamienia, postaw na cieplejsze i przyjemniejsze w dotyku drewno. Blaty wykonuje się z drewna litego lub klejonego. W zależność od gatunku drewna kształtuje się cena i właściwości blatu. Zaleca się wybór twardego i odpornego na zmiany temperatury gatunku, takiego jak buk, jesion czy egzotyczne merbau. Drewniane blaty zmieniają kolor w trakcie użytkowania, ale ich renowacja nie niesie za sobą dużego wysiłku i kosztów. Również montaż jest zdecydowanie prostszy niż w przypadku blatów kamiennych. Niestety biorąc pod uwagę aspekt trwałości i odporności na czynniki zewnętrzne, blaty drewniane zdecydowanie ustępują miejsca kamiennym odpowiednikom.

rodzaje blatów kuchennych

Blaty laminowane

Ten rodzaj blatów króluje w polskich domach. Czynnikami odpowiedzialnymi za taki stan rzeczy są niewątpliwie: niska cena oraz bogata oferta. Blaty wykonywane są z laminatu HPL, który może przyjmować: matową, półmatową, błyszczącą lub jednokolorową formę. Ponadto dostępne są także odsłony laminatu imitującego kamień, metal lub różnorodne odmiany drewna. Ten rodzaj blatu bezspornie sprosta kuchennym zadaniom. Cechuje go bowiem odporność na wysoką temperaturę (do 170°C), promienie UV, domową chemię i najpopularniejsze zabrudzenia (kawa, soki, wino) oraz stosunkowo prosty montaż. Niestety niskiej cenie towarzyszy łatwość zarysowań. Ponadto pamiętać należy, iż pod warstwą laminatu kryje się wiórowa płyta, która źle zabezpieczona pęcznieje pod wpływem wody.

rodzaje blatów kuchennych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here