Trójkąt roboczy

Wszystkim nam zależy, żeby kuchnia była ładna i często zapominamy przy tym, że musi być także funkcjonalna czyli ergonomiczna. Planując kuchnię powinieneś przede wszystkim pamiętać o regule trójkąta roboczego; wyznacza on miejsce położenia lodówki, zlewu i płyty grzewczej. Jest to bardzo istotne z punktu widzenia czynności jakie wykonujemy w kuchni: najpierw wyciągamy rzeczy z lodówki, następnie je myjemy i na końcu poddajemy obróbce termicznej.

trójkąt roboczy jak dobrze zaplanować kuchnię

Jeśli Twoja kuchnia ma inny układ niż na grafice powyżej,  na przykład cały ciąg kuchenny jest w jednej linii pamiętaj, że długość zabudowy powinna mieć co najmniej 3,5 m tak by swobodnie można było było zmieścić w niej wszystkie sprzęty i przestrzeń roboczą.

Strefy w kuchni

Idealnie zaplanowana kuchnia powinna być podzielona na strefy:

  • strefa przygotowywania (powinny znaleźć się w niej deski do krojenia, noże, miksery, blendery, blat roboczy)
  • strefa gotowania (tutaj powinieneś umieścić piekarnik, wszystkie garnki, płytę grzewczą i przyprawy)
  • strefa przechowywania (tu w niedalekiej odległości od siebie umieść szafki, lodówkę, spiżarkę)
  • strefa zmywania (nie trudno się domyślić, że powinien się tu znaleźć zlew, zmywarka i kosz na śmieci)

Odległości, wysokości i wymiary szafek kuchennych

Na grafikach możesz zauważyć także jak należy planować odległości między szafkami. Jeśli mają standardową głębokość 60 cm i stoją na przeciwko siebie odległość miedzy nimi powinna wynosić 120 cm. Można wtedy bez problemu otworzyć obie szafki jednocześnie. W uzasadnionych przypadkach można tą odległość zmniejszyć do około metra. Standardowa wysokość stojących szafek kuchennych to 85 – 90 cm razem z wysokością blatu, a odległość między blatem kuchennym a szafkami wiszącymi to 60 cm.

Wysokości blatów

Jak wcześniej wspomnieliśmy stojące szafki kuchenne mają wysokość około 85 – 90 cm razem z wysokością blatu; przy nich zazwyczaj stoimy i te wysokości są dla nas najbardziej ergonomiczne (wysokość tych szafek warto dostosować do swojego wzrostu). Jeśli w swojej kuchni planujesz barek powinieneś go umieścić na wysokości około 110 cm, a jeśli blat kuchenny ma spełniać funkcję stołu jadalnianego jego wysokość nie powinna przekroczyć 75 cm.

Standardowe wymiary szafek pod sprzęt AGD

  • Zlew – jednokomorowy 50 cm, dwukomorowy 80 cm
  • Płyta grzewcza – 60 cm (powinno się ją montować w szafce o szerokości od 60 – 80 cm)
  • Lodówka – 60 cm
  • Piekarnik – 60 cm (jeśli chcesz zamontować piekarnik na wysokości powinna ona wynosić około 80 cm)

Wyspa kuchenna

Na wyspę kuchenną możesz sobie pozwolić jeśli Twoja kuchnia ma powierzchnię od 15 m2. Jeśli pomieszczenie jest mniejsze, będzie dla Ciebie tylko kłopotem. Wyspa bardzo dobrze spełnia funkcję mebla oddzielającego strefę jadalną od gościnnej w salonach otwartych na kuchnię czy jadalnię. Odległość między wyspą, a szafkami kuchennymi i ścianami powinna wynosić 100 – 120 cm, jej optymalna szerokość to od 90 – 120 cm, a długość 240 cm. Wyspa kuchenna może spełniać takie same funkcje jak inne szafki: można umieszczać w niej płyty grzewcze, zmywarki i zlewy.

jak dobrze zaplanować kuchnię ergonomiczna wyspa kuchenna

Mamy nadzieję, że teraz zaplanowanie kuchni idealnej nie będzie dla Ciebie żadnym problemem, a jeśli potrzebujesz dodatkowej porady nie wahaj się z nami skontaktować, chętnie pomożemy: [email protected]

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here